Zisťovanie príjmu a majetku pri nároku na peňažné príspevky

natalia_turcinova
Site Admin
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Po Júl 17, 2023 9:58 am

Zisťovanie príjmu a majetku pri nároku na peňažné príspevky

Príspevok od používateľa natalia_turcinova »

Pri posudzovaní nároku na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia sa zisťuje odkázanosť vykonaním lekárskej a sociálnej posudkovej činnosti. Vieme pritom, že k priznaniu peňažných príspevkov odkázanosť iba na základe zdravotného stavu nepostačuje a úrady práce zisťujú príjmové a majetkové pomery žiadateľa a spoluposudzovaných osôb. Peňažné príspevky môžu byť až potom schválené.

Pri zisťovaní hodnoty majetku žiadateľ o peňažný príspevok na kompenzáciu vyhlasuje na osobitnom tlačive, či hodnota majetku, ktorý vlastní, je vyššia ako 50 000 €. Pokiaľ hodnota majetku žiadateľa presahuje túto hranicu nárok na peňažný príspevok takáto osoba nemá. Hodnota majetku u žiadateľa o peňažný príspevok na opatrovanie sa nezisťuje. Zákon pritom pozná výnimky a preto nie všetko sa považuje za majetok. Napríklad jedno osobné motorové vozidlo alebo nehnuteľnosť, ktorú žiadateľ užíva na trvalé bývanie a pod. - novšie sem patrí aj časť majetku, ktorou osoba s ťažkým zdravotným postihnutím nemôže samostatne nakladať alebo je predmetom záložného práva.

Posudzovanie príjmových pomerov žiadateľa je zložitejšia záležitosť a zákon rozlišuje či je treba posudzovať príjem žiadateľa alebo sa prihliada aj na príjem ďalších osôb – manžela, manželky, rodiča a pod. Na konečnú výšku príspevku má vplyv a konkrétna výška príjmu v zmysle, či je príjem do výšky sumy životného minima, prípadne do dvoj-, troj-, štvor- alebo päťnásobku. Pokiaľ príjem presiahne 5 násobok sumy životného minima nárok na peňažný príspevok zaniká. Existuje pritom skupina príspevkov na zvýšené výdavky, pri ktorých je táto hranica trojnásobok sumy životného minima (tzv. príspevok na benzín, hygienu, opotrebovanie šatstva, diétne stravovanie...). Peňažný príspevok na osobnú asistenciu je jediným príspevkom, pri ktorom nie je zisťovaný príjem žiadateľa a je poskytovaný aj pre osoby, ktoré svojim príjmom presiahnu hranicu päťnásobku sumy životného minima.

Tento veľmi krátky a všeobecný prehľad uvádzame len ako podnet na zamyslenie, či je naďalej opodstatnené sledovať príjem a majetok žiadateľa. Život prináša také situácie, keď sa kvôli sledovaniu príjmu a majetku ocitnú osoby so zdravotným postihnutím a ich rodina v takzvanej dávkovej pasci. Znamená to, že akonáhle by došlo k posilneniu ekonomickej kondície domácnosti žiadateľa, k zvyšovaniu životnej úrovne, sociálny systém zabrání opustiť pásmo vyššej odkázanosti na sociálnu pomoc.
Hranica hodnoty majetku na úrovni 50 000 € napríklad nikdy neumožní takejto osobe získať vlastné bývanie, keďže sú do tejto sumy zarátané aj peňažné prostriedky na účtoch. Zaráta sa do tejto sumy napríklad aj dedičstvo. Kým osoby bez zdravotného postihnutia môžu použiť zdedený majetok na zvyšovanie životnej úrovne, osoby so zdravotným postihnutím musia týmto majetkom nahradiť výpadok pomoci – napríklad, keď stratia nárok na PP na osobnú asistenciu.

Organizácie osôb so zdravotným postihnutím pripomínajú MPSVR túto situáciu a žiadajú o prehodnotenie (zrušenie) sledovania príjmu a majetku alebo aby aspoň boli stanovené kritériá posudzovania tak, aby osoby so ZP mali väčší priestor na získanie finančnej nezávislosti, respektíve mohli získať ekonomicky silnejšie postavenie.

Aký je Váš názor na sledovanie príjmu a majetku? Sú potrebné hranice a keď áno, aké?

Článok má iba informatívny charakter a nevenuje sa všetkým pravidlám posudzovania.
Posúdenie osobných špecifík vyžaduje individuálne poradenstvo, kvôli ktorému sa môžete obrátiť aj na poradcov OMD v SR (omd@omdvsr.sk).
Napísať odpoveď